CINEVENTURA 2024

Ateliere – tabere de educație cinematografică
pentru copii și tineret

ediția a 3-a
11 August– 17 August 2024

CINEVENTURA 2023

ediția a 2-a
25 Iunie – 1 Iulie 2023

Invitația noastră către copii și adolescenți este de a veni într-un atelier cu tematică, respectiv o tabară cinematografică. Aceasta va avea loc într-un cadru natural astfel încât majoritatea filmărilor să fie în aer liber, îmbinând activitățile fizice și cele recreative cu cele profesionale.

Locația aleasă este Rezervația Naturală Piatra Craiului, zona Plaiul Foii, o locație deja știută și experimentată de echipa noastră.

In concret, avem un număr de 18 copii participați, în grupele de vârstă 10-14 ani, pe care-i vom împărți în două grupe mixte (fete-băieți, echilibrate și după vârste). Copiii fiecărei grupe vor fi, pe rând, atât protagoniști-actori, cât și membri ai echipei de filmare.

Atunci când filmează prima grupă de copii-actori, cea de-a doua grupă va fi echipa de filmare și invers. Practic, o echipa o va filma pe cealaltă. La final se vor obține două filme de aproximativ 8-10 minute, la care au participat ambele grupe, în funcții diferite, astfel încât filmele nu vor fi niciodata în concurență. Atunci când echipa 1 a avut rolul de actori, echipa 2 a fost echipa de filmare a actorilor din grupa 1 și invers.

Toate funcțiile/rolurile echipei de filmare vor fi dublate de un profestionist în domeniu (scenarist, actor, regizor, director de imagine, sunetist, scenograf, clachetist, make-up artist, editor). Profesioniștii vor ghida în permanență activitatea copiilor, învățându-i câte puțin din tainele meseriei respective. De exemplu, ANA va fi atât ACTRIȚĂ în grupa 1, precum și SUNETIST în grupa 2, în timp ce MATEI va fi REGIZOR în echipa 1 și ACTOR în echipa 2 și așa mai departe.

De ce și AVENTURA? În afara faptului ca vom face un film și acesta, în sine, poate fi o aventură, scopul principal al filmelor noastre pentru copii (STRĂJERII) este reîntoarcerea copiilor în natură. Astfel, locația, dar și filmarea vor fi doar outdoor, iar cazarea va fi la cort. Condițiile necesare sunt asigurate în locație (toatele, dușuri).

STRUCTURA TABEREI:

Deplasare în locație, cazare și împrietenire; alegerea scenariului; locații.
În această primă zi ne propunem să ne cunoastem cât mai bine, să vedem ce îi place fiecărui copil, ce abilități are fiecare, astfel încât să vedem care din posturile unei echipe de filmare i se potrivește cel mai bine sau care i-ar plăcea cel mai tare.
Avem în echipă un psiholog care ne va ajuta în evaluarea caracterului, comportamentului, temperamentului fiecărui copil, astfel încât să-l putem ghida către cea mai potrivită funcție în echipa de filmare.
Le vom da tuturor copiilor 3-4 variante de scenariu din care vor alege două pe care să le filmeze. Temele propuse vor fi ăn funcție de locația de filmare, astfel încât să exploatăm avantajele zonei respective.
Vor putea dezvolta singuri scenariul, dialoguri, roluri, personaje.
Tot singuri, doar ghidați de directorul de producție, vor face și necesarul de producție.
Pentru cele 5 secvențe de filmat vom căuta locațiile de filmare în zonele din apropiere, îndrumați de un locaționist, dar alegerea finală va aparține copiilor. Vom ține cont să nu parcurgem distanțe mari, ca să ne putem încadra în termenele de filmare, având în vedere că scenariul va fi conceput la fața locului.

FILMARE

În etapa de filmare, ambele echipe vor merge în locații, fiecare secvență se va filma de către ambele echipe, pe rând, fără a părăsi locația înainte de a termina de filmat ambele echipe.

MONTAJ

Un monteur profesionist le va arăta copiilor cum se editează un film. Montajul va începe din ziua a 4-a și se va face în paralel, pe măsura ce se filmează.

Sfârșitul TABEREI

deplasarea spre casă.

ECHIPA însoțitoare va fi formată din:

Nicoleta Lefter

Nicoleta Lefter (n. 10. sept. 1982) este actriță de teatru si film. A colaborat în teatru extensiv cu regizorul Radu Afrim. A avut roluri în filme precum: „Captura (R. Adi Voicui) sau „Ghefilte Fish” (R. Andrei Cohn). Nicoleta a jucat și în producții sub regia lui Francis Ford Coppola sau Cristian Mungiu. A absolvit cursurile Facultății de Teatru a Universității de Arte „George Enescu” din Iași (la secția de actorie) în 2007, pentru ca în 2009 să finalizeze un master în Arta Actorului în cadrul UNATC din București. Din anul 2008 este angajată a Teatrului Odeon.

Dragoș Olaru

Dragoș Olaru s-a născut în București la data de 28 iunie 1979. A absolvit Universitatea Națională de Arta Teatrală și Cinematografică I. L Caragiale, arta actorului, în anul 2013, la clasa profesorului Adrian Titieni. Pe parcursul anilor de studiu a jucat în peste 20 de filme de scurt-metraj studențești. Face parte din distribuția filmului „Și băieții căteodata” (regia Matei Lucaci Grunberg), film selectat în secțiunea Short Corner de la Cannes. Printre rolurile sale amintim: „MAROCCO” (R. Emanuel Pârvu), „Poarta Albă” (R. Nicolae Mărgineanu), „Castelul Crăiței” (R. Liviu Mărghidan).

Gabriel Spahiu

Gabriel Spahiu s-a născut la 21 martie 1968, în București. A absolvit Facultatea de Matematică a Universității București și Facultatea de Teatru, Specializarea Actorie clasa profesor Olga Tudorache și conferențiar Adrian Pintea. Este profesor de actorie la Facultatea de Film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” și actor al Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov.

Florentina Țilea

Florentina Țilea este actriță de film și teatru. S-a născut pe 14 mai 1977 la Iași. A absolvit în 2001 Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, catedra Actorie. În prezent, este actrița Teatrului Național „I.L. Caragiale”' din București.

Restul echipei este format din:

SCENARIST – Popa Alexandru
REGIZOR – Liviu MĂrghidan
REGIZOR SECUND – Andrei Ștefănescu
PRODUCĂTOR – Ruxandra Flonta
DIRECTOR IMAGINE/Making of – Mircea Valentin

SCHARFEUR – Radu Bondoc
SUNETIST – (priză directă și boom) – Tudor Albu
SCENOGRAF – Bogdan Ionescu
MAKE-UP artist – Raluca Moldoveanu
SOUND DESIGNER – Dani Ionescu
MONTAJ – Silviu Lazăr și Stanislav

SCOPUL TABEREI CINEVENTURA

Îndreptarea atenției spectatorului către CALITATEA unui produs cinematografic. Ne dorim ca acesta să poata pătrunde dincolo de un film ușor, simplu, fără o anumită realizare cinematografică solidă. În urma acestor ateliere, participanții vor putea evalua: subiectul, regia, jocul actoricesc, calitatea imaginii, decorurile, costumele, muzica sau montajul.

Încadrarea atelierelor-tabără într-un ciclu pe termen lung, cu caracter regulat, atât de lung încât aceeași copii ai primelor ediții să devină în câțiva ani profesioniștii unor ateliere în care să putem ridica limita de vârsta până la 22 de ani (vârsta la care aceștia vor fi absolvețnii unor studii universitare)

CINEVENTURA 2022